Aronija je rod listavcev, grmovnic, v družini Rosaceae, domačih v vzhodni Severni Ameriki, najpogosteje pa jih najdemo v mokrih gozdovih in močvirjih. Za rod velja, da vsebuje dve ali tri vrste, od katerih je ena naturalizirana v Evropi. Četrta oblika, ki se je dolgo gojila pod imenom Aronia, zdaj velja za medgeneracijski hibrid, Sorbaronia mitschurinii.
Aronija se gojijo kot okrasne rastline in kot prehrambeni izdelki. Kisle jagode ali jagode aronije lahko jeste surovo z grma, vendar jih pogosteje predelamo. Najdemo jih v vinu, marmeladi, sirupu, soku, mehkih namazih, čaju, salsi, čilijevih predjedih, izvlečkih, pivu, sladoledu, gumi in tinkturi. Ime "chokeberry" izvira iz adenzivnosti plodov, ki ustvarjajo občutek, da se človek naredi iz usta.
Aronija pogosto napačno imenujejo chokecherries, splošno ime za Prunus virginiana. Dvoumnost še dodaja, da je sorta Prunus virginiana melanokarpa in jo zlahka zamenjujejo s črno čokolado, ker jo običajno imenujejo "črna Aronija
" ali "aronija". Jagode in jagodičja aronije vsebujejo polifenolne spojine, kot so antocianini, vendar sta ti dve rastlini v družini Rosaceae daljno povezani.
Aronija se gojijo kot okrasne rastline in kot prehrambeni izdelki. Kisle jagode ali jagode aronije lahko jeste surovo z grma, vendar jih pogosteje predelamo. Najdemo jih v vinu, marmeladi, sirupu, soku, mehkih namazih, čaju, salsi, čilijevih predjedih, izvlečkih, pivu, sladoledu, gumi in tinkturi. Ime "chokeberry" izvira iz adenzivnosti plodov, ki ustvarjajo občutek, da se človek naredi iz usta.
Aronija pogosto napačno imenujejo chokecherries, splošno ime za Prunus virginiana. Dvoumnost še dodaja, da je sorta Prunus virginiana melanokarpa in jo zlahka zamenjujejo s črno čokolado, ker jo običajno imenujejo "črna Aronija
" ali "aronija". Jagode in jagodičja aronije vsebujejo polifenolne spojine, kot so antocianini, vendar sta ti dve rastlini v družini Rosaceae daljno povezani.
Komentarji
Objavite komentar